Tak tahu malu! - Chef Wan

Pada: Selasa, 21 Julai 2015


By 9:00 AM dah tak tahan lagi, mulalah mulut saya mengharuk satu rumah which seem like a yearly affair. Bangun-bangun rasa nak sepak-sepakkan sahaja manusia-manusia yang malas ini dari membuat sehingga matahari tu suluh ke ju-bur. Ada yang tak mandi lagi dah menghadap televisyen pagi-pagi buta tergolek macam ikan buntal yang dah tak laku itu.

I told my mother loud and clear and menyindir.

"Faham ke muka-muka tebal yang tak tahu malu ini? Rumah ini bukan hotel ada baruah to run around to feed some of them 3 meals a day!"

Dah besar-besar panjang, bulu bawah tu dah sampai ke pusat dan beranak pinak and still don't get it? Tu cucu menantu emak tu, Naim, Hafeez, pagi-pagi rajin sapu sampah dan siram pokok semua. Itu orang luar emak. Menantu bukan anak lelaki sendiri or nephew orang lain, but our family.

The nieces, sisters and sisters in law semua rajin-rajin bertungkus lumus bekerja di dapur tu are all to help. But some of their sons in this house langsung tak tahu malu mahu berusaha. Duduk melepak and menyemakkan rumah lagi ada.

Geram rasa hati ini. Pagi-pagi saya dah katakan, "Jika rasa tak boleh nak membantu and do something, balik rumah masing-masing dari menyusahkan hidup orang lain dan emak ni,".

Kita pandang pun sakit hati kan. I am sure I am not the only one in Malaysia facing this issue with all this lazy and useless people. They are like parasite in our life.

As far as I am concern, mampus kau orang la tak suka aku pun, yang salah tetap salah. Ubahlah sikap pemalas tu. Puas saya mengajar, berleter kan and show as an example dari kecil sampai ke tua!

There always some bad apples in a family. They drived you nuts and become a pest after a while. Sukap curi tulang, tidak ada attitude, duduk bersembang panjang dah jadi macam penyakit masyarakat Melayu these days! -Chef Wan

Tag : , , , , ,

Komen Anda..

-komen dengan berhemah. terima kasih.
-sila refresh page (F5) untuk komen terbaru..