Jangan Guna 'Salam' - Heliza Helmi

Pada: Jumaat, 18 Januari 2013

Rasanya cukup mendalam apa yang ingin disampaikan oleh Heliza Helmi ni di dalam laman social Facebooknya.

Boleh menyedarkan kita daripada mimpi yang lena dari kesilapan biasa kepada satu kebenaran yang dah nyata.

Kalau korang rasa bermanfaat untuk diri korang seharian, maka berubahlah dari sekarang. As salam Jumaat semua..

Tag : , , , , ,

26 Komen

Tanpa Nama 18 Januari 2013 1:43 PTG

As Salam jumaat lah.. hihi. :)

Nisa 18 Januari 2013 2:52 PTG

Ooo ye ke. Ok. Ok.

Tanpa Nama 18 Januari 2013 4:45 PTG

paling baik tanya yg arif. salam dlm bahasa italy bermakna hello. saya pernah dengar seorang ulama dari negeri saudi menyebut salam sahaja sblm beri ceramah. Jadi cik heliza,anda harus investigate dulu sblm terus kasi information yg barangkali tidak benar.Saya sendiri melihat anda dlm rancangan "cari makan halal"...anda sendiri main ngap tak baca bismillah...

Tanpa Nama 18 Januari 2013 5:41 PTG

Rasenya dah lama isu ni, cuba google. ..ada jawapan di sana

Tanpa Nama 18 Januari 2013 6:10 PTG

Salam maksudnye sejahtera, aman, sentosa... sam atau assam bermaksud celaka... itu yg sy tau... Sesape kat sini kalu rjin tolong tanya ustaz2 or alim ulama' berkaitan prkataan di atas, makin konpius lak jadiknye...

Tanpa Nama 18 Januari 2013 6:32 PTG

siapa kata 'salam' bermaksud celakalah kamu?...kalau tak tahu jgn pandai2 mengeluarkan kata2!!!!

Tanpa Nama 18 Januari 2013 7:33 PTG

siapa saja mampu membuat dakwaan sebegini.. selidiki dahulu..

Tanpa Nama 18 Januari 2013 7:50 PTG

penggunaan SALAM dlm betuk penulisan dibolehkan (bukan untuk dilafazkan)tapi untuk lafaz gunakanlah AS SALAM atau ASSALAMUALAIKUM.

http://www.youtube.com/watch?v=Mt0FecDI0yQ

Tanpa Nama 18 Januari 2013 7:59 PTG

ade sumber sahih ke semua ni...setahu saya;
"Goodbye" is a shortened form of "God be with ye" (tuhan brsama kamu), dan boleh juga jdi "good be with you" (kebaikan brsama anda)...kira mcm wish/ doa la...mat salleh pendekan jdi 'BYE'/ 'byebye'
salam maksudnya 'PEACE'(sejahtera/aman), BUKAN CELAKALAH KAMU! (dlm bahasa arab)
ape bukti "A'kum" n "semekom" maknanye buruk cmtu??ade bukti ke?? mmg la ungkapan tu x sempurna...tpi semua perkara bermula dgn niat, kalo baik niatnye n "shorform" tu difahami sbg 'ASSALAMUALAIKUM' then ianya satu doa (sejahtera ke atas kamu)....n btw 'As salam' maksudnya 'the peace'...suffix 'as-' same mcm 'al-' dlm bahasa arab yg mmbawa maksud 'THE' dlm BI.
same la cm kite org melayu, kite kate "selamat pagi"...tpi kalo sms kite tulis "slmt pgi"...kite still boleh faham n ianya still satu doa. korang bolehlah google utk kepastian k....peace people!

Tanpa Nama 18 Januari 2013 8:24 PTG

bongok kaw...

Tanpa Nama 19 Januari 2013 10:50 PG

Salam bermaksud - SEJAHTERA.

Tanpa Nama 19 Januari 2013 4:42 PTG

Sebarang mai indu nya, te nda nemu bjako. dadak.....kumbai d manjat te bajik d nya, ka parai!!!!! kita nya ke lebih mghina bangsa urg bukai, ada urg kisah gau agama kita nya!!!

Tanpa Nama 19 Januari 2013 4:45 PTG

Te bangkak2 maya bjako, indu sut.......te diaun diri ney, minta puji mai d hahahahha....kita nya ke ngacau urg bukai, ndai kala kiruh ke urg baka kita nya kami tu, brunding lu sbdau ka bjako. patuk d

Tanpa Nama 19 Januari 2013 6:32 PTG

niat baik tapi x selidik btl2 bginilah jadinya.lain kali jgn terburu2,tanya org yg arif,bkn sorang tapi 4-5 org

Aman Takeshi 20 Januari 2013 7:24 PG

Pembulak, ngegeh, minta puji, bogok bobak dan sutttttt

Tanpa Nama 20 Januari 2013 6:29 PTG

yg respon guna bahasa melayu la bro.guna bahasa ibunda ntah2 mencarut.admin pun bagi lepas je.aku klu guna bahasa jerman karang takde yg phm

Tanpa Nama 20 Januari 2013 6:51 PTG

nemu utai knya ulih ngasuh bangsa pecah belah, ag ga d sebut2..

Tanpa Nama 21 Januari 2013 9:32 PG

betul.. xbaik kasi amaran sblm selidik. Betul2, budak heliza ni dlm rancangan makan dia tu, main nyuap jer ke mulut takde bacer bismillah! Muhasabah diri dulu yer sblm kasi amaran...

Tanpa Nama 21 Januari 2013 9:36 PG

ya betul...

Tanpa Nama 21 Januari 2013 4:27 PTG

tak payah nk gado2....senang citer gune je ASSALAMUALAIKUM.. xpyh gne lg salam ke,as salam ke,semekom ke pe....bknye ssh pon nk taip ASSALAMUALAIKUM..kecoh betul!!!!!

Steve Annuar 22 Januari 2013 2:55 PTG

nang juak...haha..

Steve Annuar 22 Januari 2013 2:56 PTG

aok... nang mintak puji... :)

Tanpa Nama 22 Januari 2013 4:12 PTG

setuju... search la dulu, takut mamalukan diri sendiri kalau salah nnti... tak pasal2 dh menyebarkan benda tak betul

Tanpa Nama 22 Januari 2013 5:06 PTG

hahahaha..sepi asai, bjako nda guna otak!!! :P

Tanpa Nama 23 Januari 2013 8:09 PG

takut berbeno heliza dgn ummah kristian, yahudi ni.. haish. kalau mcm tu jgn cakap english sebab tu mat salleh punya.. kita ni sebut seribu kali pun perkataan bye tu kalau kita memang loyal dgn satu agama takkan terpesong.

Tanpa Nama 23 Januari 2013 8:13 PG

Byk betul yg bertudung skrg ni ala2 ustazah. Study hard dulu yer sebelum cakap. Indu tok nang 'patuk meletup' (byk cakap).

Komen Anda..

-komen dengan berhemah. terima kasih.
-sila refresh page (F5) untuk komen terbaru..